Tanarul, testamentul si asigurarea de viata

tanar testament asigurare de viataCe legatura are un tanar cu un testament? Nici una! Ar spune multi.

Un tanar nu moare! Ce avere sa lase? Aiurea!

Eh, nu-i chiar asa.

Dar nu trebuie sa faci o cercetare prea adanca pentru a constata faptul ca uneori si tinerii mai mor. Motivele sunt diverse.

Insa, ce se intampla cu patrimoniul acestora?

Dar, ce inseamna patrimoniu? Conform dexonline.ro, definitia, este: patrimoniu sn [At: DRLU / Pl: ~ii / E: lat patrimonium, fr patrimoine1 (Jur) Totalitate a drepturilor și obligațiilor cu valoare economică, precum și a bunurilor materiale la care se referă aceste drepturi, aparținând unei persoane fizice sau juridice. 2 Bun moștenit de la părinți Si: posesiune ereditară, (îvp) moșie1. 3 Avere părintească. 4 (Pgn) Proprietate. 5 Totalitate a bunurilor materiale care aparțin întregului popor și sunt administrate de către organele statului Si: bun public. 6 Bunuri spirituale moștenite din generație în generație, care aparțin întregului popor Si: moștenire culturală. 7 (Pex) Bunuri spirituale, culturale etc. care aparțin întregii omeniri.

In acest articol, ma voi referi doar la persoana tanara fara mostenitori, cu varsta mai mare de 18 ani. Bucurie mai mare decat aceea de a parasi cuibul parintesc, nu cred ca are vreun tanar, mai ales baietii, stiindu-se liberi, facand ce doresc fara sa mai trebuiasca sa dea raportul parintilor pentru fiecare miscare.

Dar, viata presupune si responsabilitate, asumare a faptelor si a consecintelor acestora.

Odata ce un om a implinit 18 ani, conform legii el devine adult, adica este o persoana care si-a definitivat cresterea si a ajuns la deplina dezvoltare. Din pacate, informatiile pe care aceasta persoana le detine sunt insuficiente, mai ales daca vorbim de cele juridice si financiare.

Devenind adult, tanarul poate incepe o activitate economica ce ii poate aduce venituri, poate achizitiona bunuri mobile si imobile, poate tranzactiona instrumente financiare, etc.

Insa, viata nu e intotdeauna roz si lucrurile pot lua o intorsatura urata: fie apare o stare de sanatate precara sau chiar poate surveni decesul. Stiu ca nimanui nu-i place sa vorbeasca despre moarte dar aceasta apare cand te astepti mai putin. Apropo, imi poti scrie cand iti expira certificatul de nastere?

”Dar… nu apare scris asa ceva pe certificatul de nastere!”

Exact. Si asta pentru ca nu stim cand poate surveni decesul.

In acest sens, recomand fiecaruia sa ia in calcul incheierea unei asigurari de viata. ”Dar… eu sunt tanar/a. Nu sunt casatorit/a ca sa trebuiasca sa imi fac o asigurare de viata.”

Multi agenti/consultanti in asigurari de viata si chiar, asa-numitii educatori financiari, spun fix la fel: ”Nu e nevoie ca un tanar sa incheie o asigurare de viata pana cand nu are mostenitori!”. Total fals din punctul meu de vedere.

De ce?

Pentru ca odata ajuns adult si realizand activitati economice, achizitionand bunuri si/sau imobile se creeaza ceea ce se cheama patrimoniu.

Daca survine decesul tanarului pana sa ajunga sa aiba copii, mostenitorii sai sunt parintii, fratii si surorile sale, daca are.

Art. 953 NCC arata ca mostenirea inseamna transferul patrimoniului unei persoane fizice decedate catre una sau mai multe persoane in fiinta. Dar, patrimoniul include toate drepturile si datoriile defunctului ce pot fi evaluate in bani. Asta inseamna ca daca tanarul a contractat un credit (de nevoi personale, imobiliar, ipotecar, etc.) si a decedat, parintii, fratii si surorile sale, chiar minori fiind, vor trebui sa plateasca acel credit.

Cu ce bani? Aici intra in scena asigurarea de viata.

Definitia asigurarii de viata este aceea de contract intre un asigurator si o persoana numita asigurata. Asigurarea de viata este un mod de protectie financiara a familiei in cazul in care apare decesul contra unei prime de asigurare.

Sa explicam putin: un tanar contracteaza un credit ipotecar pentru a-si achizitiona propria locuinta si odata facut acest pas isi incheie si o asigurare de viata cu o suma asigurata generoasa care sa acopere valoarea creditului. Fiind tanar si sanatos prima de asigurare e mica iar suma asigurata la deces mare. Ii poate pune beneficiari pe parintii sai sau poate sa nu scrie pe nimeni ca beneficiar dar atunci se vor aplica prevederile NCC in materia mostenirilor, adica mostenitori vor fi parintii sai alaturi de frati si surori, daca are.

Incheind o astfel de asigurare, tanarul se va asigura ca nu ii va incarca pe parinti cu costuri neasteptate (inmormantare, succesiune, legalizari documente, etc.) iar bunul achizitionat prin credit va reveni familiei nefiind preluat de banca. Banca isi va recupera banii aferenti creditului din suma asigurata la deces iar diferenta, daca va exista, va reveni familiei.

O conditie foarte importanta este aceea ca polita sa fi fost emisa corect. Asta inseamna ca si cererea de asigurare sa fi fost completata corect cu toate datele importante.

Similar, putem pune problema si cu asigurarea de sanatate. Stim ca tinerii sunt sanatosi, in marea lor majoritate, dar uneori apar accidente sau chiar imbolnaviri subite si atunci asigurarea de sanatate facuta corect poate ajuta foarte mult.

Sper ca am reusit sa lamuresc aceasta dilema: trebuie tanarul sa-si faca o asigurare de viata sau nu?

Personal consider ca da, trebuie! Si nu trebuie sa fie neaparat cu acumulare de capital.

Va stau la dispozitie cu analiza situatiei actuale si oferte.

elefant.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *