Ce este interesul asigurabil

Ce este interesul asigurabil

Interesul asigurabil este absolut necesar la încheierea oricărei asigurări. Asiguratul sau contractantul trebuie să aibă o relație directă și particulară cu obiectul asigurat (autovehiculul, proprietatea, etc.). Fără să existe această relație dovedită cu acte (contract de proprietate, de închiriere, de comodat, etc.) nu se poate încheia nici o asigurare.

Interesul asigurat este un drept legal care este stipulat clar în Noul Cod Civil art. 2215.

Se spune că o persoană sau entitate are un interes asigurabil pentru un bun atunci când deteriorarea sau pierderea obiectului ar provoca o pierdere financiară sau alte dificultăți.  Așadar, pentru a fi asigurabil un interes trebuie să aibă o natură economică, evaluabilă în bani (adică să aibă natură patrimonială) și, evident, să existe la momentul încheierii poliței.

interes asigurabilSimilar, o persoană are interes asigurabil în asigurarea unei alte persoane dacă îmbolnăvirea, invaliditatea sau decesul acesteia din urmă va duce la dificultăți financiare pentru prima.

Așadar, se înțelege că asigurarea mai reduce din povara financiară rezultată din deteriorarea sau pierderea unui bun, respectiv din îmbolnăvirea sau decesul unei persoane.

Cum dovedești că ai un interes asigurabil?

Așa cum menționam și la începutul articolului, în cazul bunurilor poți dovedi interesul asigurabil prin înscrisuri (contract de achiziție, de închiriere, etc.). În cazul asigurărilor de viață, interesul asigurabil se dovedește tot cu înscrisuri dar aici vorbim de certificat de naștere, certificat de căsătorie, de exemplu. Și chiar dacă la emiterea poliței nu îți solicită agentul documente, fii sigur/ă că, în caz de daună, ți se vor cere.

Exemple de interese asigurabile

Pentru a-ți fi mai ușor sa înțelegi conceptul, am adunat cateva exemple uzuale de interes asigurabil:

  • Proprietate: Dacă ai o mașină, o casă, bijuterii sau orice alt bun în care ai un interes financiar, este evident că ai un interes asigurabil în raport cu acesta. Adică, dacă acel bun se deteriorează, se pierde sau e furat, ai suferi o pierdere. Asigurarea poate să te ajute să compensezi sau să elimini acele pierderi oferindu-ți bani care să acopere costurile reparațiilor sau ale înlocuiri.
  • Membrii familiei: Dacă ești căsătorită și depinzi de venitul soțului tău, ai un interes asigurabil în soțul tău. Asigurarea de viata îi ajuta pe moștenitori să-și continue viața fără a-și reduce standardul de viață în urma decesului celui/celei care aduce cei mai mulți bani în familie. Așadar, asigurarea de viata atenuează șocul financiar rezultat în urma decesului. E important de subliniat că nu doar soțul, care de regula câștigă mai mult, trebuie asigurat. Și soția, chiar dacă este casnică, ar trebui să fie asigurată pentru că, în cazul decesului său, soțul va trebui să angajeze pe cineva pentru a avea grijă de casă și copii el continuând să muncească pentru a obține venitul obișnuit.  
  • Angajați: Dacă activitatea sau chiar existența companiei dvs. depinde de un grup de angajați cheie, ați putea lua în calcul achiziționarea de asigurări de sănătate de grup și asigurări de viață de grup. Realizând aceste achiziții, firma și-ar putea îndeplini obligațiile financiare până când persoana își va reveni cu sănătatea sau va fi înlocuită, în cazul decesului.
  • Tu: ”Dumneata este un Picasso al vieții tale! De ce nu te-ai asigura?” Tu poți încheia o asigurare de viață, în care tu sa fii persoana asigurata dar și contractant, și să pui beneficiar pe cine dorești tu. Poți face asta pentru a lăsa moștenire cuiva pe care-l consideri demn să o primească.

Interesul asigurabil este acel mod prin care unii oameni pot fi descurajați să parieze pe viața altora pentru a obține beneficii materiale. Aici pot da un exemplu pe care l-am auzit privitor la interesul asigurabil: înainte ca acest concept sa fie implementat, o anumită femeie din Anglia secolelor anterioare, închiria camere în casa ei unor tinere de la țară. Le încheia asigurări de viață de cum se cazau și începea sa le otrăvească sistematic. Evident, la un anumit moment acestea decedau și proprietara casei în casa indemnizația la deces, realizand astfel o adevărată avere. Până când a fost deconspirată și activitatea ei a încetat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *