Cum devii broker in asigurari?
Broker in asigurari sau asistent in brokeraj?
Asta e o intrebare importanta deoarece exista o diferenta mare dintre cei doi termeni.
Brokerul in asigurari este o societate comerciala autorizata de ASF sa desfasoare activitatea de brokeraj in asigurari.
Inainte de anul 2018 nu exista in legislatia romana termenul de ”asistent in brokeraj”. Acesta a aparut dupa intrarea in vigoare a Directivei Europene privind distributia de Asigurari – IDD (Insurance Distribution Directive). De atunci s-a schimbat si modalitatea prin care puteai deveni asistent in brokeraj iar examenul a devenit mai dificil. In urma acestei schimbari numarul de brokeri in asigurari a scazut.
Brokerii de asigurari au o intreaga lista de obligatii impuse de ASF la autorizare dar si pentru a o mentine: capital social mai mare, asigurare de raspundere profesionala, obiect unic de activitate, proceduri, raportari catre ASF, etc.
Asistentii in brokeraj, atat persoane fizice cat si juridice, nu trebuie sa indeplineasca o gama atat de mare de conditii pentru a activa. in domeniu.
Asadar, e important sa stii ca desi termenul broker in asigurari este folosit in mod uzual, acesta nu este corect atunci cand se vorbeste de un agent sau consultant care vinde produse de asigurare. Termenul corect este: asistent in brokeraj.
Ce presupune activitatea de asistent in brokeraj?
In primul rand presupune sa intelegi care este rolul acestuia: acela de a oferi consultanta clientului, de a-l ajuta sa-si inteleaga nevoile financiare, de a-i creiona solutii potrivite, de a i le prezenta cu toate explicatiile necesare dar si de a-l consilia pe client pe durata existentei politei.
Oficial tot ce am scris mai sus, suna asa: Asistentul in brokeraj este o persoana fizica sau juridica care, in baza unui contract cu un broker de asigurare/reasigurare, este imputernicit sa efectueze toate activitatile necesare pentru a-si indeplini mandatul in brokeraj.
In baza unui comision stabilit la semnarea contractului, brokerul imputerniceste si autorizeaza asistentul in brokeraj sa gaseasca clientii potentiali asigurabili, sa ofere si sa negocieze contracte de asigurare cu acestia.
Ce conditii trebuie sa indeplinesti pentru a deveni asistent in brokeraj?
Conform legii, trebuie sa obtii o calificare in domeniu urmand cursul de Calificare Profesionala in domeniul Asigurarilor (CPA). Cursul de poate parcurge online. Anterior, perioadei numite impropriu pandemie, examenul se sustinea la sala si in aceste conditii ciudate, examenul se sustine online.
Dupa ce promovezi examenul, primesti o diploma care atesta faptul ca poti intermedia orice tip de asigurare.
Inscrierea pentru a urma cursul online costa 100 de lei iar examinarea 250. Asadar, investitia initiala este de 350 lei.
Tot la 3 ani trebuie sa sustinem cu totii un examen suplimentar care arata ca nu ne-am iesit din mana.
E important de spus ca trebuie sa ai macar liceul terminat (chiar si fara BAC), sa nu ai cazier judiciar pentru infractiuni contra patrimoniului sau infractiuni prevazute de legislatia financiar-fiscala si, evident, sa ai o reputatie buna. Nu putem neglija faptul ca detinerea unui permis de conducere categoria B, iti poate fi de ajutor.
Chiar daca ai toate acestea, este de inteles ca la inceput de drum sa iti fie ceva mai greu dar poti sta linistit/a ca nu vei fi lasat/a singur/a. Vei primi indrumare si sprijin!
Pe masura ce apar produse si asiguratori noi in portofoliu, vor exista si sedinte de training pentru intreaga echipa, adica si pentru tine.
Care sunt aptitudinile necesare pentru a activa ca asistent in brokeraj in asigurari?
Pe masura ce lucrezi, vei căpăta experiență astfel ca personal consider ca munca in vanzari este una din cele mai bune scoli ale vietii pentru oricine.
Cea mai importanta caracteristica a unui vanzator bun este cea de comunicator. Cu cat stii ce si cum sa spui, cu atat cresc sansele sa vinzi un produs.
Dacă vrei sa ai succes in asigurari, trebuie sa ai anumite aptitudini:
- dorinta de a invata continuu. Daca nu iti place sa inveti, nu prea ai ce cauta in acest domeniu pentru ca fiecare zi e diferita de alta.
- spirit antreprenorial;
- ambiție și dorință de afirmare;
- personalitate comunicativă;
- răbdare;
- spirit persuasiv;
- carisma;
- abilități de negociere;
- etică;
- tact si diplomatie;
- profesionalism;
- atentie la detalii;
- seriozitate si punctualitate;
- capacitatea de a lucra si in echipa;
- rezistenta la refuz.
Trebuie sa iubesti oamenii si sa stii vinzi pentru a rezista in acest domeniu. Mai ales daca esti la inceput de cariera, vei avea parte de refuzuri care pot parea niste pietre de moara de gatul tau. Insa depunand efort in a-ti creste abilitatile de comunicare si de vanzare, vei reusi.
Care e investitia initiala si cat pot castiga?
Când se vorbeste de o afacere, marea majoritate a oamenilor se gandesc la sume mari de bani ce trebuie investite pentru a putea obtine alti bani.
Ei, iata, ca investitia in a deveni asistent in brokeraj nu e mare deloc: 100 lei inscrierea la curs si 250 lei examinarea.
Iar asta le-a permis multora, inclusiv mie, sa incepem activitatea, in prima faza, part-time si ulterior am ajuns sa lucrez full-time. Este exact ce mi-am dorit: flexibilitatea muncii dar si bani mai multi.
Ca sa ajungi la venituri consistente, pe langa investitia initiala trebuie sa fi decis sa te implici, sa fi determinat si sa nu renunti pentru ca in asigurari, mai ales in cele de viata, rata de refuz este mare.
In era tehnologica in care traim, pentru a activa in domeniul asigurarilor ai nevoie de conexiune la internet, laptop, multifunctionala si telefon mobil.
Care sunt responsabilitățile asistentului în brokeraj?
Asistentul in brokeraj isi stabileste singur un target pe care se straduieste sa si-l realizeze si chiar sa-l depaseasca.
Pentru indeplinirea acestuia, va trebui sa faca urmatoarele:
- prospectarea pietei – ceea ce inseamna cautarea in permanenta de clienti noi si obtinerea de recomandari;
- stabilirea intalnirilor cu clientii potențiali sau actuali pentru a determina nevoile acestora de asigurare;
- gasirea printre produsele existente pe piata pe acelea care se potrivesc nevoilor clientilor, nevoi descoperite la intalnirea anterioara;
- prezentarea ofertelor clientilor, negocierea si finalizarea vanzarii.
- mentinerea relatiei post-vanzare cu clientul pentru rezolvarea eventualelor probleme aparute si vanzari ulterioare.
Deasemenea, un asistent in brokeraj bun va ”adulmeca” noi oportunitati de a vinde. Astfel ca afacerea ii poate creste daca este atent in permanenta la ce se intampla in piață si in viata clienților săi.
Cum se calculeaza comisionul asistentului in brokeraj?
Depinde cu ce companie lucrezi: un broker care ofera doar comision din vanzarea proprie sau un broker care lucreaza in sistem MLM, lucru care ofera posibilitatea sa castigi un comision si din vanzarea echipei coordonate de tine.
Indiferent ce varianta alegi, trebuie sa intelegi ca brokerul incheie contracte de colaborare cu asiguratorii. Acestia ofera un comision brokerului iar din acest comision primesti si tu o parte.
Daca lucrezi in sistem MLM, vei primi comision functie de treapta ta de cariera dar cel mai important este sa stii ca al tau comision va fi mai mare functie de implicarea ta. Cu cat te implici mai repede, cu atata venitul tau poate creste chiar din primele luni de activitate. Nu trebuie sa astepti luni sau chiar ani pentru a obtine, sa zicem, 1.000 sau 10.000 euro pe luna. Si, DA!, se poate!
Pot lucra ca si persoana fizica sau trebuie sa fiu persoana juridica?
Da, poti lucra fie ca persoana fizica, fie ca persoana juridica.
Daca insa nu ai experienta, e mai bine sa incepi ca persoana fizica si dupa ce treci de un prag de rentabilitate, atunci poti lucra ca persoana juridica.
Ce presupune sa activezi ca persoana juridica in asistenta in brokeraj?
O persoana juridica ce deja activeaza pe piata fie ca livreaza, produse sau servicii, are un avantaj major fata de o alta care acum isi incepe activitatea: are deja o baza de date cu clienti.
Un alt avantaj este ca deja existand compania, nu mai are cheltuielile de inceput de drum: infiintarea firmei, dotarea cu aparatura, contractele de utilitati, chiria, contabilul, etc.
Singura modificare este adăugarea codurilor CAEN 6621 – activități de evaluare a riscului de asigurare și a pagubelor si 6622 – activități ale agenților și brokerilor de asigurări aferent intermedierii de asigurari si incheierea unui contract de intermediere in asigurari cu un broker autorizat ASF in baza legii 32/2000.
Trebuie sa stii ca sunt cel putin 6.000 de persoane juridice in Romania care deja practica aceasta activitate dar asta nu ar trebui sa te demoralizeze. Exista piata pentru oricare dintre noi deoarece rata de penetrare a asigurarilor in Romania este mica.
Pentru a putea intra in grupul firmelor care intermediaza asigurari, trebuie sa obtii un cod RAJ, reprezentantul firmei trebuie sa urmeze cursul de Calificare profesionala.
Dupa cum scriam deja, periodic toti cei care vand asigurari trebuie sa sustina un Curs de Pregatire Continua in asigurari.
Ce afaceri sunt compatibile cu activitatea de asistent in brokeraj?
Daca detii o firma, cifra de afaceri a acesteia iti poate creste daca vei adauga si codul CAEN 6622 – activitati ale agentilor si brokerilor de asigurari (intermediarilor de asigurari) în vânzarea, negocierea sau solicitarea de anuitati si polite de asigurare si reasigurare. Si de ce iti va creste? Pentru ca vei putea face, ceea ce se cheama, cross-selling adica vei vinde, pe langa produsele pe care le vinzi uzual in afacerea principala, si produse conexe, produse care au legatura cu acestea adica…. asigurari.
Iata care sunt afacerile au potential de crestere prin vanzarea de asigurari:
- magazinele de vanzari auto noi sau second hand. In momentul in care dealer-ul vinde autovehiculul, trebuie sa ofere clientului si asigurarea. Masina nu poate parasi magazinul fara asigurarea obligatorie RCA valabila. Daca vanzatorul e bun, acesta poate oferi clientului si asigurari suplimentare: CASCO, servicii de tractare, etc.
- service-urile auto – din cauza faptului ca masinile trebuie verificate la un anumit interval de timp sau pentru ca pur-si-simplu se defecteaza, posesorii lor trebuie sa ajunga in service. Astfel ca service-urile auto au clienti fie ca vor, fie ca nu vor. Asadar, profitand de aceasta situatie, service-urile pot oferi si asigurari auto clientilor lor. E o solutie comoda si pentru client, nu?
- statiile ITP – pentru ca legal fiecare autovehicul trebuie sa-si realizeze verificarea ITP, aceste statii pot oferi si serviciul de emitere polite RCA, in principal. Majoritatea soferilor uita cand le expira si ITP-ul dar si asigurarea, asa ca ajung in statiile ITP cu ambele expirate. Astfel ca e o solutie comoda sa incheie ambele documente intr-un singur lor.
- spalatoriile auto – cat timp astepti ca masina ta sa fie curata, ti se poate emite polita RCA daca se apropie termenul de expirare.
- evaluatorii de bunuri mobile si imobile – pentru ca discuta cu multi clienti care detin vehicule si/sau locuinte, evaluatorii pot oferi si serviciul de emitere a politelor aferente bunurilor detinute de clienti.
- societatile de leasing – clientul este obligat sa detina si o polita CASCO pentru vehiculul achizitionat in leasing astfel ca e mai comod ca pe loc, odata cu semnarea contractului, sa obtina si aceasta polita.
- agentii de turism – e recomandabil ca atunci cand pleci in calatorie sa detii si o polita de calatorie. de ce sa nu inchei o astfel de polita atunci cand iti cumperi pachetul de calatorie?
Acestea nu sunt singurele afaceri care pot intermedia si asigurari pe langa afacerea principala. Singura conditie este sa ai contact cu oamenii. Si daca aceasta conditie este indeplinita si iti doresti, poti sa aplici pentru a deveni asistent in brokeraj.
Broker in asigurari sau asistent in brokeraj?
Oricum i-ai spune, cred ca ai inteles diferenta si daca te-am convins ca activitatea este una care iti poate aduce multe satisfactii atat personale cat si profesionale, te invit sa te alaturi echipei noastre trimitandu-ne CV-ul tau pe adresa: contact@majordom4u.ro.
Dacă sunt agent de asigurări la o companie care nu face asigurări de mașini, cu același certificat pot fi asistent în brokeraj?
Buna. Din pacate, nu.